ακολουθήστε τον ΠΣΛ στα social media:  

Σύντομο Ιστορικό της Θεραπευτικής Αγωγής του Λόγου στην Ελλάδα

Σύντομο ιστορικό της θεραπευτικής αγωγής του λόγου στην Ελλάδα:

Από τα ιστορικά στοιχεία και τις λίγες πηγές που διαθέτουμε σας παρουσιάζουμε, ένα σύντομο ιστορικό της θεραπευτικής αγωγής του λόγου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αρχείων Ιατρικών Επιστημών» του γιατρού και καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Χαριτάκη , την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη θεραπεία των διαταραχών του λόγου σε παιδιά την έκανε ο δημοδιδάσκαλος Αχιλλεύς Διαμαντάρας. Ο κ. Χαριτάκης ασχολείται πολλά χρόνια με το θέμα αυτό και αγωνίζεται για τη διάδοση του κλάδου στην Ελλάδα.

  • 1906

    Δημοσιεύονται τα πρώτα άρθρα, γλωσσάρια και φωνητικό αλφάβητο , ύστερα από παρατηρήσεις σε 150 βρέφη.
    Τις βάσεις της «Φωνητικής» της νέας γλώσσας που επάνω της θα στηριχθεί η Αγωγή λόγου στα Ελληνόπουλα, μας τις έδωσαν οι μεγάλοι γλωσσολόγοι Χατζηδάκης, Ψυχάρης και Τριανταφυλλίδης.

    1925

    Εκδίδεται από τον Π.Α. Καλογερίκο το πρώτο επιστημονικό σύγγραμμα στα ελληνικά, με θέμα τη θεραπευτική αγωγή του λόγου, την ορθοφωνία και τις διαταραχές της φωνής και της άρθρωσης και τίτλο “Τα στοιχεία της Τέχνης του Λόγου”.

  • 1932

    Ιδρύεται ο πρώτος κρατικός φορέας περίθαλψης στην Αθήνα, με την επωνυμία “Εθνικός Οίκος Κωφαλάλων”.

  • 1937

    Ο Σωκράτης Καραντινός με το βιβλίο του «Αγωγή του Λόγου» βάζει τα πρώτα θεμέλια της αγωγής και της θεραπείας της φωνής και της άρθρωσης στην Ελλάδα. Δίδαξε την Αγωγή του Λόγου στο Μαράσλειο
    Διδασκαλείο (1935-1937) και οργάνωσε το 1938 στο Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών μια τάξη θεραπείας του λόγου που η λειτουργία της διήρκησε περίπου δύο χρόνια.

  • 1945-50

    Ο γιατρός Κ. Σαρόγλου αναφέρει ότι το 3,5% των παιδιών που εξετάστηκαν στα ιατρεία Αθήνας του ΠΙΚΠΑ, εμφάνισαν διαταραχές στο λόγο.

  • 1950

    Σε δημοσίευση επιστημονικού άρθρου από τον καθηγητή Κ. Χαριτάκη, προτείνει να ιδρυθεί η “Ελληνική Ορθοφωνητική και Φωνιατρική Εταιρία”, να οργανωθεί αντίστοιχο πανελλήνιο συνέδριο ειδικών γιατρών και
    ιδιαίτερα, να μεταφραστούν και να καθοριστούν με σαφήνεια οι σχετικοί διεθνείς επιστημονικοί όροι.

  • 1954-55

    Μια στατιστική του Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού του «Αθηναίου» αναφέρει, απ’ τα 132 παιδιά που εξέτασε ο σταθμός τα 8% είχαν διαταραχές διαφόρων μορφών στο λόγο.

  • 1957

    Α’ Έκδοση από τον Κωνσταντίνο Καλαντζή του συγγράμματος σταθμός της ελληνικής Λογοθεραπείας, με τίτλο “Διαταραχές του Λόγου στην παιδική ηλικία. Φωνή-Ομιλία-Ανάγνωση-Γραφή: Συμβολή στην παθολογία και θεραπευτική αγωγή του Λόγου”.

  • 1982

    Έρχονται στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού (Καναδά, Αμερική, Σοβιετική Ένωση, Πολωνία,Αργεντινή, Ελβετία, Αγγλία και Γαλλία) οι πρώτες λογοθεραπεύτριες. Πρώτο τους μέλημα η ίδρυση του Συλλόγου (ΠΣΛ) και η ευαίσθητοποίηση του κόσμου στην – άγνωστη τότε – παθολογία κ θεραπεία του λόγου, της φωνης κ της ομιλίας.

  • 1996

    Ίδρυση του πρώτου τμήματος Λογοθεραπείας στην Ελλάδα, στο Τ.Ε.Ι. Πατρών

  • 1999

    Ίδρυση τμήματος Λογοθεραπείας στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στα Ιωάννινα.

  • 2009

    Ίδρυση τμήματος Λογοθεραπείας στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας

Σας προτείνουμε να διαβάσετε...

Πρόσφατα Άρθρα